Count Dracula: A Christological analysis of Bram Stoker’s vampire

Dracula and his bride

Count Dracula and his bride

In Bram Stoker’s Dracula (I will be using the Dracula (Penguin Popular Classics) edition in my quotes), the Count is portrayed as possessing supernatural powers which, if we examine closely, are the antithesis of the salvation wrought by Christ on the Cross:

Read more at Monk’s Hobbit: Count Dracula: A Christological analysis of Bram Stoker’s vampire

What if God was one of us? Some answers to questions of Joan Osborne

Jesus, Mary, and Joseph

The Nativity

Answers to Questions of Joan Osborne:

1. If God had a name what would it be?

Ans. Moses asked God this question and God answered: “I am who I am….This is what you will tell the Israelites: I AM has sent me to you.” (Ex 3:14)

2. And would you call it to his face?

Ans. No. Israelites would not speak God’s name and won’t even write it down. They refer to God as Lord instead. And so do I.

3. If you were faced with him in all his glory what would you ask if you had just one question?

Ans. Why is it so late that I have loved you? (c.f. St. Augustine of Hippo)

4. What if God was one of us?

Ans. God already did. This is the story of Christmas:

“In the beginning was the Word, and the Word was with God,
and the Word was God….And the Word became flesh and made his dwelling among us, and we saw his glory, the glory as of the Father’s only Son, full of grace and truth.” (Jn 1 :1-14)

5. If God had a face, what would it look like?

Ans. The Face of Christ. As Christ said: “Whoever has seen me has seen the Father. How can you say, ‘Show us the Father’?” (Jn 14:9). Many Catholics believe that the face of the man in the Shroud of Turin is the Face of Christ.

6. Would you want to see [God’s face] if seeing meant that you would have to believe in things like heaven and Jesus and the saints and all the Prophets?

Ans. I already believed in God even if I don’t see His Face, because of the testimony of the Catholic Church as handed down from the Apostles. As Christ said to Thomas: “Have you come to believe because you have seen me?r Blessed are those who have not seen and have believed” (Jn 20:29). That is why I believe in things like heaven and the saints and all the Prophets.

Is God’s existence still necessary if physics can explain the laws of the universe?

Question:

Sir, may nalala lang ako sa Angels and Demons and na curious ako sir. Do physicist like you sir try to diprove that God exist? I mean, that by constantly striving to explain everything that happens and happened in the universe, doesn’t that dispels the idea that God created the universe?

Answer:

As a physicist, I know my limitations. The equations in physics only describe the physical world. But our equations break down when we try to describe beauty, truth, justice, love–surely these things exist, and no sane man will deny their existence. God created the universe to be well-ordered and well-defined by laws, because God is Logos. All the order and beauty that we see in the universe is only a reflection of who God is. But God can intervene in his Creation. That is why the Incarnation happened–God became man so that man can share in God’s divine life. That is why miracles happen–beyond the laws of physics a water is changed to wine or a leper is instantly cured or a dead man is raised to new life.

But God does not want us to be automatons where all our actions are determined from our previous actions–the foundation of Automata theory in Computer Science. Because of His love, God gave us free will to choose or reject his love. The force of gravity pulls everything downward. But a man on the edge of the cliff has the free will to let go and die or hold on and live. You cannot predict a man’s decision with an equation. That is why conversion is such a big deal for God: He did not force you to convert, yet by your own free will you converted. In a similar way, your girlfriend did not force you to love her, yet by your own free will you loved her anyway. As Christ said regarding the parable of the lost sheep: “There will be more joy in heaven over one sinner who repents than over ninety-nine righteous people who have no need of repentance.” (Lk 15:7)

I hope I have answered your question. If you have other questions, just ask.

Is Jesus just an ordinary prophet as claimed by Muslims?

Question:

Posted by Ben Langcuyan Jr on July 1, 2011 at 9:30 am

By the way, any comment on these points?

“Pls read the following verses of the Bible need not to elucidate here:
Jesus Prophethood,
Mathew 19: 16-17
21:45-46
Jesus a mere servant of god,
Mathew 23:8-9
24:36
Jesus also pray,
Mathew 14:23
Jesus was merely for the Israel
Mathew 15:22-28
Jesus asked help while in the cross
Mathew 27:46″

Post back here or PM me: gang1033@yahoo.com T.Y.

Response:

Posted by Quirino M. Sugon Jr on July 1, 2011 at 10:16 pm

Ben,

Being a prophet only means that he was sent by God to tell the people the word of God. The Prophet Jeremiah, for example, begins his speech: “Listen to the word of the LORD, O house of Jacob! All you clans of the house of Israel, thus says the LORD” (Jer 2:4-5). Now, Jesus is a prophet because he speaks the word of God. But he is more than an ordinary prophet like Jeremiah. He is the Word of God Himself:

” In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God.2 He was in the beginning with God.33 All things came to be through him, and without him nothing came to be…And the Word became flesh 9 and made his dwelling among us, and we saw his glory, the glory as of the Father’s only Son, full of grace and truth.1510 John testified to him and cried out, saying, “This was he of whom I said, ‘The one who is coming after me ranks ahead of me because he existed before me.’”16 From his fullness we have all received, grace in place of grace, 1117 because while the law was given through Moses, grace and truth came through Jesus Christ.” (Jn 1:14-17).

Jesus is the Father’s only Son. We only became adopted sons of God if we believe in His Son. The Sonship of Christ is unique. Christ is God. He was the Word who was in the beginning with God. So Christ is not just an ordinary prophet who speaks God’s words. Christ is God’s Word Himself Who Became Man. That is why, during the Transfiguration when Christ showed His glory as God’s Only Son, the Father said:

“This is my beloved Son, with whom I am well pleased; listen to him.” (Mt 17:5)

Listen to the parable of the tenants:

(A) man planted a vineyard, leased it to tenant farmers, and then went on a journey for a long time.10 At harvest time he sent a servant to the tenant farmers to receive some of the produce of the vineyard. But they beat the servant and sent him away empty-handed. 11 So he proceeded to send another servant, but him also they beat and insulted and sent away empty-handed. 12 Then he proceeded to send a third, but this one too they wounded and threw out. 13 The owner of the vineyard said, ‘What shall I do? I shall send my beloved son; maybe they will respect him.’ 14 But when the tenant farmers saw him they said to one another, ‘This is the heir. Let us kill him that the inheritance may become ours.’15 So they threw him out of the vineyard and killed him. (Lk 20:9-15)

God is the owner of the vineyard. The tenant farmers are the Pharisees who rule the Jews. The servants are the prophets. The beloved Son is Christ Himself. The servants has no blood relation with the landowner, but only the Son. In the same way, the prophets before Christ has no relation to the the Father, only the Son does. If the Father is God, then the Son must be truly God.